zaterdag 6 juni 2015

Wayuu Mochila kort hengsel vlechten - DIY


Al geruime tijd was ik gefascineerd door de korte hengsels van de Wayuu Mochilas. Eindelijk dacht ik te weten hoe ik de hengsels kon maken en wat bleek, ik zat meteen goed. De hengsels heb ik gemaakt op de kumihimo vlecht manier, ik deel graag met jullie hoe ik het gedaan heb.
Zoek in je oud papierbak naar een groot stuk karton. Teken op het karton met een passer een cirkel van 27 cm en een kleinere cirkel van 7 cm in het midden van de grote cirkel. Ik heb de cirkel twee keer gemaakt en ze op elkaar geplakt voor extra stevigheid. Snijd in het karton acht gleuven zoals op de foto weergegeven. Schrijf de volgende nummers bij de gleuven met de klok mee. 31 en 1, 7 en 9, 15 en 17, 23 en 25. Je Kumihimo XL schijf is nu klaar voor gebruik.


Meet nu de draden af op de door jou gewenste lengte, mijn hengels meten 60 cm. Meet twee keer de afmeting af van de gewenste lengte plus een beetje extra voor de franjes aan de zijkanten. Ik heb het ruim aangehouden voor de eerste keer, ik ben uitgegaan van 80 cm keer twee, dus 160 cm, ik heb later van de restjes nog één pompom kunnen maken.
Je gaat straks vlechten met vier draden die elk bestaan uit 30 losse draden. Je meet dus af 30 X 160 cm en dit keer vier. Ik werk met twee kleuren dus heb ik de draden uiteindelijk dubbel geslagen, dus ik heb afgemeten 30 X 320 cm en dit van beide kleuren. Bind de uiteinden van de draden bij elkaar met een los draadje, houdt rekening met de gewenste lengte van je uiteindelijke franjes.


Hang het bijeengebonden klosje in het gat, het draadje kun je in het begin vasthouden om het geheel op de juiste plaats je houden. Breng de draden in de beginpositie en knoop de uiteinden van de vier draden vast zodat het beter werkbaar is. 
De beginpositie, één draad op nummer 1, de tweede draad op nummer 17, de derde draad op nummer 9 en de vierde draad op nummer 23.Nu ga je de draden verplaatsen op de volgende manier:
Nummer 1 gaat naar nummer 15


Nummer 17 gaat naar nummer 31


Nummer 9 gaat naar nummer 25


Nummer 23 gaat naar nummer 7


Vervolgens breng je de draden weer in de beginpositie, hiervoor schuiven de draden één gleufje op. Nr 31 naar nr 1, nr 15 naar nr 17, nr 7 naar nr 9, nr 25 naar nr 23.


Herhaal deze stappen tot je de gewenste afmeting hebt. Check af en toe of het geheel er mooi strak uitziet. Haal de draden uit de schijf, knip op maat en bind de uiteinden bij elkaar met een draadje.


Herhaal het proces voor hengsel nummer twee. 
Bevestig de hengsels door ze vast te naaien met de hand op de gewenste plaats.


Veel succes!
Liefs Norah.


4 opmerkingen:

  1. Wat een super leuke manier van vlechten! Die ga ik zeker van de zomer voor een leuk projectje inzetten (al zal ik nu nog niet weten voor welke ;) ). Bedankt voor de uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mega handige uitleg, dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel gaaf. Maakt het eigenlijk uit of je het karton vierkant laat?

    BeantwoordenVerwijderen