zondag 22 februari 2015

Patroon reliëf kussen

Mijn gehaakte reliëf kussen is eindelijk af. Ik doe altijd zoveel verschillende projecten tegelijk, het duurt daardoor langer tot iets ook echt af is. Voor de liefhebber hieronder het patroon van het kussen.Benodigdheden:
6X Drops Andes, ik gebruikte grijs nr 8465
Haaknaald 7 mm, je wilt een vrij strak geheel, kijk wat voor jou het beste werkt
Schaar
Naald
Kussenhoes 50X50 cm, ik gebruikte een zwarte hoes van Ikea
Kussenvulling 50X50 cm
Het is het mooiste wanneer het kussen goed opgevuld is, ik heb 2 kussens van Ikea gebruikt, opengeknipt en 1 kussen extra opgevuld met de helft van de andere kussenvulling.

Het patroon:
Haak 43 lossen, niet te strak.
Rij 1, haak 1 keerlosse, telt als eerste vaste, haak 42 vasten, in totaal 43 vasten.
Rij 2, haak 3 lossen, telt als eerste stokje, keer het werk, haak 42 stokjes, in totaal 43 vasten.
Rij 3, haak 1 keerlosse, telt als eerste vaste, haak 42 vasten, in totaal 43 vasten.
Rij 4, haak 3 lossen, telt als eerste stokje, keer het werk, haak 2 stokjes. *Haak 1 reliëf stokje, haak 5 stokjes, *herhaal zes keer. Haak 1 reliëf stokje, haak 2 stokjes, in totaal 43 stokjes waarvan 6 reliëf stokjes.
Herhaal rij 3 en 4, 18 keer.

Een reliëf stokje haken doe je als volgt:
Maak een omslag, steek van achter naar voor in (onder het stokje door), maak een omslag en maak het stokje af zoals gebruikelijk.


Rij 39 haak 1 keerlosse, telt als eerste vaste, haak 42 vasten, in totaal 43 vasten.
Haak de delen met vasten aan elkaar.
Eventueel kun je er een rits inzetten, of maak het uiteinde vast met een strik en moffel de strik weg in het kussen, zo kun je het kussen nog makkelijk los halen voor bijvoorbeeld een wasbeurt.

Veel succes!

Liefs, Norah
15 opmerkingen:

 1. Mooi kussen, alleen zien mijn reliefsteken er nogal gedraaid uit. En schuif ik steeds een steek op. Hoe kan ik dit verbeteren?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi kussen, alleen zien mijn reliefsteken er nogal gedraaid uit. En schuif ik steeds een steek op. Hoe kan ik dit verbeteren?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ellis, Lastig om zo te beoordelen, misschien kun je een foto meesturen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi, ik probeer m ook te maken, maar kan het zijn dat er in rij 4 een fout staat op het eind? Ik kom in die rij maar uit op 42 steken??

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankjewel, o vervelend. Ik heb dat probleem nog niet eerder gehoord maar het zou kunnen. Je kunt een stokje meerderen in dat geval. Als de reliefsteken maar boven elkaar uitkomen dan maakt het verder niet uit. Groetjes Norah.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor je reactie! Ik heb nog niet zoveel gehaakt, dus nog niet zoveel inzicht in hoe het in elkaar zit 😊. Maar in die rij staat 3 stokjes + 6x6 + 3 en dan kom ik uit op 42 waarvan 7 reliëf stokjes. Lees ik het dan verkeerd? Wel handig om te weten voor een volgend haakwerk ook. Ben echt een kluns met patronen haha

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je bij 3 rij begint met een keerlosse, dan moet deze niet als eerste vaste geteld worden. Je moet na de keerlosse gewoon in de eerste steek een vaste haken dan kom je op 43 uit ipv 42. Op deze manier lijkt bij mij het probleem opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Norah, Heel hartelijk dank voor het delen van het patroon van dit leuke kussen. Ik ga het maken met Zpaetti. Zelf deel ik ook regelmatig gratis links.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vind het een leuk patroon...maar jammer genoeg lukt het mij niet...het reliëf stokje loopt schuin weg over het haakwerk..dus komt steeds dichter bij de kant...Zie in een eerder bericht dat Ellis ook dat probleem heeft....


  BeantwoordenVerwijderen
 10. Super leuke patroon. Ik ben er ook mee bezig geen problemen met de reliëf stokjes boven elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Inderdaad een superleuk patroon! Bij mij liepen de reliëfstokjes ook schuin, ik heb het als volgt opgelost: In rij 4 heb ik de eerste drie stokjes gehaakt, daarna maak ik mijn reliëfsteek in het VIJFDE (=38e) stokje van rij twee. Dan ga ik weer verder met stokjes, de eerste daarvan doe ik in de VIJFDE (=38e) vaste van rij drie. Dus de stokjes komen in vaste 5,6,7,8,9 (=38,37,36,35,34) en je hebt van de onderliggende rij de vierde (=39e) vaste overgeslagen. De volgende reliëfsteek plaats je in stokje 11 (32) van rij 2, het volgende stokje in vaste 11 van rij 3. Dit blijf je herhalen. In de daarop volgende rijen met reliëfstokjes wordt het makkelijker, want dan bevindt het onderliggende reliëfstokje zich al op de vijfde/11e/17e etc. plek. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat grappig dat het zo verschillend uitpakt voor iedereen! Bedankt voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen