zondag 23 augustus 2015

Haakpatroon mochila orange summer

Ik heb alweer één werkweek achter de rug, dus het haken gaat weer wat langzamer, haha. Ik haakte een aantal cadeautjes en ging aan de slag met het boekje Sweet Crochet van Sandrine Deveze, ik ben er helemaal happy mee. Ook controleerde ik het patroon van de mochila orange summer en deze heb ik nu goedgekeurd ;) Dus bij deze het haakpatroon van de mochila oranje summer is vanaf nu verkrijgbaar in mijn Etsy shop.


donderdag 6 augustus 2015

Tapestry garland


Nu het vakantie is hebben wij het hele huis weer eens grondig aangepakt, veel uitgezocht en weggegooid. Ook heb ik mijn kast met haakkatoen overhoop gehaald en opnieuw gesorteerd in mijn nieuwe Ikea kastjes :). Ik deed alle kleine restje haakkatoen in een aparte bak. Het zag er zo kleurig en vrolijk uit dat ik besloot er iets mee te gaan maken. Uiteindelijk is dat deze mooie hanger geworden. Voor jullie heb ik het patroon uitgeschreven, super leuk om te maken en ik ben weer wat restjes kwijt.

Patroon tapestry slinger


Benodigdheden
- Haaknaald nr 2 of 2,5 en 3,5 (wat je prettig vindt)
- Restjes haakkatoen
- Schaar
- Naald
- Vulmiddel
- Versieringen, ik gebruikte spiegeltjes (hobbywinkel) en belletjes (Xenos)





















Vooraf
De slinger bestaat uit opgevulde cirkels die verbonden zijn met een lossenketting. Ik heb 2 patronen bedacht voor de cirkels, door de variatie in kleur is geen enkele cirkel hetzelfde. Elke cirkel is gemaakt met vier kleuren (kl) volgens de tapestry techniek, meer informatie hierover is te vinden onder het tabblad patronen en tutorials, een goede oefening voor het haken van een mochila. Ik heb alleen in de achterste lussen gehaakt en de draden express wat strakker aangetrokken, het mag een kommetje worden ;)



























Cirkel 1
Maak een magische ring
Toer 1, kl 1, haak 8 v in de ring (8 v)
Toer 2, kl 1, haak 2 v in elke v (16 v)
Toer 3, kl 1, haak 1 v, 2 v in de volgende v, herhaal 7 x (24 v)
Toer 4, kl 2, haak 2 v, kleur 3, 2 v in de volgende v, herhaal 7 x (32 v)
Toer 5, kl 4, haak 3 v, 2 v in de volgende v, herhaal 7 x (40 v)
Toer 6, kl 2, haak 4 v, 2 v in de volgende v, herhaal 7 x (48 v)
In de volgende toer worden de meerderingen verplaatst voor het verkrijgen van een mooi rondje.
Toer 7, kl 1, 2 v, 2 v in de volgende v. Kl 3, 2 v, kl 1, 3 v. Kl 1, 1 v + kl 3, 1 v in de volgende v (dus 2 van elke kleur in 1 v). Kl 3, 1 v, kl 1, 4 v, kl 3, 2 v in de volgende v. Kl 1, 4 v, kl 3, 1 v, kl 3, 1 v + kl 1, 1 v in de volgende v. Kl 1, 3 v, kl 3, 2 v, kl 1, 2 v in de volgende v. Kl 1, 2 v, kl 3, 2 v, kl 1, 1 v, 2 v in de volgende v. kl 1, 1 v, kl 3, 2 v, kl 1, 2 v, 2 v in de volgende steek. kl 3, 2 v, kl 1, 3 v, kl 3, 1 v + kl 1, 1 v in de volgende v. einig met kl 3, 1 v, kl 1, 2 v (56 v)
Toer 8, kl 4, 6 v, 2 v in de volgende v, kl 2, 6 v, 2 v in de volgende v, herhaal 3 x (64 v)




















Cirkel 2
Maak een magische ring
Toer 1, kl 1, haak 8 v in de ring (8 v)
Toer 2, kl 1, haak 2 v in elke v (16 v)
Toer 3, kl 1, haak 1 v, 2 v in de volgende v, herhaal 7 x (24 v)
Toer 4, kl 2, haak 2 v, 2 v in de volgende v, herhaal 7 x (32 v)
Toer 5, kl 3, haak 3 v, 2 v in de volgende v, herhaal 7 x (40 v)
Toer 6, kl 4, haak 2 v, kl 2, 2 v, 1 v kl 4 + 1 v kl 2 2 v in de volgende v, herhaal 6 x, kl 4 2 v (48 v)
In de volgende toer worden de meerderingen verplaatst voor het verkrijgen van een mooi rondje.
Toer 7, kl 4, 2 v, kl 2, 2 v in de volgende v. 1 v, kl 4, 4 v, kl 2, 2 v in de volgende v, herhaal 6x) eindig met kl 4, 2 v. (56 v)
Toer 8, kl 1, 6 v, 2 v in de volgende v, herhaal 7 x (64 v)




















Haak elke cirkel 2 keer en naai vast op de naad en vul de cirkels op. Haak zoveel cirkels als je wilt.
Naai eventueel ook wat versieringen op de cirkels.







Haak nu met 2 draden een lossenketting van 15 l, met haaknaald 3,5 (dus een dubbele draad). Bevestig de lossenketting met een naald tussen 2 cirkels in. Haak zoveel lossenkettingen als het aantal van je cirkels. Één lossenketting sla je dubbel, dit is het ophanglusje.




Veel haakplezier!

Norah

dinsdag 4 augustus 2015

Mochila haken tips en trucs

Na het haken van een heleboel tassen, ben ik achter de nodige do's and don't gekomen.
De eerste tas die ik maakte, was een uitprobeersel maar lukte verrassend goed. Inmiddels zijn mijn  tassen een stuk mooier en steviger geworden. Ik geef jullie wat tips en trucs zodat ook jouw tassen steeds een beetje mooier worden. Dit is wat voor mij het beste werkt, dat hoeft natuurlijk voor jou niet zo te zijn.

1) Yarn over (yo) of yarn under (yu)?
Het verschil tussen yarn over en yarn under is de manier waarop je de draad om je haaknaald slaat. Je kunt je draad eroverheen slaan, zoals bij gewoon haken. Maar je kunt ook de draad van onderlangs opnemen.

Yarn over (de omslag bovenlangs maken)

Yarn under (de omslag onderlangs maken)

YO -YO, dit is het haken zoals je gewend bent, je maakt alle omslagen bovenlangs. Het voordeel is dat het makkelijk en soepel gaat. Het nadeel is dat je werk slapper wordt en je patroon schuin trekt. 
YO - YU, op deze manier haak ik tegenwoordig mijn tassen, de eerste omslag van de vaste is bovenlangs de tweede omslag is onderlangs. Dit geeft een strak en stevig resultaat met aan de voorkant een V, ook zijn de steken rechter boven elkaar.
YU - YU, beide omslagen zijn onderlangs, dit geeft een strak en rechter resultaat, maar je ziet aan de voorkant kruisjes.

2) Kleurwisseling
Het wisselen van kleur vindt plaats in de laatste doorhaal van de vorige steek, ik haakte met paars en  wil verder met roze, ik maak de laatste paarse steek af met roze en haak verder met roze.


3) Draadspanning
Het is belangrijk om regelmatig de draadspanning van de meeloopdraden in de gaten te houden aan de achterkant van het werk. Trek de draden steeds een beetje aan, maar niet te strak. Zo voorkom je dat je de meeloopdraden ziet en je gaten krijgt in je werk. Het is handig om de kleuren die erg afsteken aan de achterkant van de meeloopdraden te plaatsen zodat je ze zo min mogelijk ziet aan de voorkant.


4) Een platte bodem
Het kan zijn dat je bodem niet mooi plat blijft, in het begin was dit voor mij ook even stoeien. 
Ik haakte eerst met een achtvoud aan steken, t/m vier meeloopdraden ging dit prima maar als ik vijf meeloopdraden wilde ging de bodem krommen, als een kommetje. Wanneer ik nu met vijf draden werk haak ik met een veelvoud van tien en dat gaat perfect.
Kijk dus goed wat voor jou werkt. Krijg je een kommetje, voeg dan steken toe, gaat het lubberen en is het slap, minder dan steken, of kijk of je de juiste draadspanning hebt, of gebruik een andere haaknaald.

5) Draden uit de knoop
Ik houd mijn draden zoveel mogelijk uit de knoop door de wisseldraad consequent van onderlangs op te nemen. Voor mij werkt dit heel goed en hiermee zet je ook de vorige draad vast. Pak de nieuwe kleur en breng van onder naar achter. Wanneer er toch draaiingen zijn (en die zijn er ;)) haak je hier gewoon overheen, maar doe dit alleen wanneer je van kleur wisselt. Als je over een draaiing heen haakt met dezelfde kleur zie je dit aan de achterkant van je werk. Het kan ook helpen wanneer je de draad vanuit het midden in het bolletje gebruikt zodat de bolletjes zelf niet draaien. Of koop/maak een mandje waarin de 5 draden ieder een eigen gat hebben zodat ze minder snel in de knoop raken door het draaien van de bolletjes tijdens het haken.

Van onder naar boven opnemen en over draaiingen heen haken bij kleurwissels.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips en trucs hebben, ik zou het leuk vinden als jullie een berichtje achter zouden laten :)

Liefs, Norah